Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Американец и японец поделят Нобела за медицина
Американец и японец поделят Нобела за медицина
Американец и японец поделят Нобела за медицина Понеделник, 01.10.2018 г., 16:37 ч. Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо бяха удостоени с престижното отличие заради откритията им за лечението на рак

С присъждане на Нобела за медицина започна Нобеловата седмица.

Призът за медицина тази година отиде при двама имунотерапевти от Съединените щати и Япония. Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо бяха удостоени с престижното отличие заради откритията им за лечението на рак, свързани със стимулирането на вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки.

Алисън изследва известен протеин, който "функционира като спирачка върху имунната система", обяснява сайтът Nobelprize.org. Той осъзнава потенциала на премахването на тази спирачка, за да бъдат освободени имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на болни от рак.

Тасуку Хонджо открива паралелно протеин на имунните клетки и след като изследва внимателно функцията му, разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм. Леченията на базата на неговото откритие са поразително ефективни в борбата срещу раковите заболявания.

До края на седмицата ще бъдат съобщени и носителите на Нобелова награда за физика, химия, за мир и за икономика.

Тази година няма да има награда за литература. Причината е намалелия поради скандали състав на Шведската академия. Няма да има и концерт в чест на Нобеловия лауреат за мир.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Снимка: БГНЕС

Коментари