Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Американски учени с нов начин за изчисляване на кучешките години
Американски учени с нов начин за изчисляване на кучешките години
Снимка: facebook, Bobbs Borisov
Американски учени с нов начин за изчисляване на кучешките години Вторник, 26.11.2019 г., 12:13 ч. Кученцата са на 40 човешки години преди да навършат 2 години

Американски учени установиха, че кученцата са на 40, преди да навършат две години, а след това остаряват по-бавно. Когато станат на три човешки години, кучетата са вече на около 50. След това остаряването се забавя и състоянието на 10-годишния лабрадор е като на човек на 68 години.

"Очакваната продължителност на живота на лабрадорите - 12 години, съответства на продължителността на живота на хората, която е средно 70 години" - казаха учените.

Специалистите от университета на Калифорния са изследвали възрастта на кучета чрез процеса на метилиране на ДНК, с който към нея се добавят молекули, активиращи или деактивиращи някои гени. С остаряването на клетките ДНК се променя и така учените са проследили биологичното им развитие. Те са работили със 104 лабрадора на възраст от четири седмици до 16 години.

След като са анализирали резултатите специалистите са ги сравнили с тези за 300 души.

Според традиционната формула възрастта на кучетата се изчислява, като една човешка година след втората се умножава по седем.

Коментари