Arctic Monkeys, Guns N' Roses и Elton John ще бъдат хедлайнери на “Гластънбъри”

04 март 2023
Elton John
Снимка от БГНЕС

Arctic Monkeys и Guns N' Roses ще бъдат хедлайнери на тазгодишното издание на музикалния фестивал “Гластънбъри”. Двете рок банди се присъединяват към сър Elton John, за когото това ще бъде последното шоу във Великобритания, част от прощалното му турне. 

В афиша на фестивала са също Lizzo, Lana Del Rey, Lil Nas X, Manic Street Preachers, Wizkid и Blondie.

Yusuf, познат и като Cat Stevens, ще свири в така наречения “сегмент на легендите”, където преди са се изявявали Kylie Minogue и Dolly Parton. Той се провежда в неделя следобед и традиционно привлича най-многобройна публика, като миналата година за да видят Diana Ross се събраха около 80 000 души. 

Blondie ще се качи на сцената “Пирамидата” след Stevens.

В съботната вечер на феста Lizzo ще излезе на подиума преди хедлайнерите Guns N' Roses. 

Очаква се обаче шоуто на сър Elton да бъде най-голямата атракция, с което той ще сложи край на шест десетилетия концертна дейност.

Над 50 изпълнители бяха обявени за участници в тазгодишното издание на “Гластънбъри”, като организаторите обещаха да разкрият още имена преди началото на 21-и юни. 
 
Дебютни участия на фестивала ще имат също победителите от “Евровизия” Måneskin, певицата Rina Sawayama, кънтри звездите The Chicks и тазгодишните носителки на наградата БРИТ за изгряващи звезди Flo.

Организаторите са спазили обещанието си в афиша да има баланс между мъжете и жените изпълнители, но критики не липсваха, защото официалните хедлайнери са само мъже.

"Стараем се да постигнем баланса 50:50. В някои години е повече, в други - по-малко", обясни организаторката на събитието Emily Eavis. По думите ѝ тази година е трябвало да има и жена сред хедлайнерите, но тя се е отказала. За следващата година обаче преговарят с две дами.  

Билетите за фестивала бяха разпродадени в рамките на 1 час, след като бяха пуснати миналия ноември, въпреки че цената на пропуските достигаше 340 паунда.

Новини