“Аватар: Природата на водата” спечели над 2 млрд. долара

James Cameron е абсолютният властелин на бокс-офиса

23 януари 2023
Аватар Природата на водата
Снимка от Форум Филм България

"Аватар: Природата на водата" продължава да доминира в северноамериканската бокс-офис класация за шеста поредна седмица. За този кратък период филмът на James Cameron успя да надхвърли 2 милиарда долара приходи от прожекциите по света. Това е едва шестият филм в историята с такова постижение и първият от началото на пандемията. 

Режисьорът пък се утвърди като абсолютният властелин на бокс-офиса, защото още два от въпросните шест филма са негови - освен “Природата на водата”, първият в класацията “Аватар” и третият - “Титаник”. Другите са “Отмъстителите: Краят” и “Отмъстителите: Война без край”, както и “Междузвездни войни: Силата се пробужда”. 

Zoe Saldaña пък участва в четири от филмите, преминали границата от 2 милиарда долара приходи. Тя изпълнява ролята на Нейтири поредицата “Аватар”, а също и Гамора в двете ленти на Marvel от серията “Отмъстителите”. 

“Природата на водата” на практика вече изпълни финансовата цел, поставена от Cameron още преди премиерата. Режисьорът каза в интервю, че филмът трябва да влезе в топ 5 на най-печелившите филми в историята, за да излезе на печалба и да оправдае бъдещите продължения. Очаква се в следващите дни той да надмине по печалба четвъртия в подреждането “Силата се пробужда” (2.07 милиарда долара) и петия “Война без край” (2.04 милиарда).

“Аватар”, който излезе по кината преди 13 години, остава най-успешният филм за всички времена с приходи от 2.9 милиарда долара. “Отмъстителите: Краят” го следва с 2.79 милиарда, а “Титаник” е трети с 2.19 милиарда. 

Продължението излезе през 2009 г. и оттогава привлича интереса на зрителите от всякаква възраст. Студиото Disney, което притежава правата над “Аватар”, след като през 2019 г. придоби 20th Century Fox, е похарчило грубо 460 милиона долара само за продукцията и промоцията на “Природата на водата”, което превръща продължението в един от най-скъпите филми в историята. 

Колкото до останалите филми в бокс-офиса на Северна Америка - през петия си уикенд в кината "Котаракът в чизми 2: Последното желание" е на второ място, следван от хоръра "M3ГАН". Дебютният "Изчезнала" зае четвърто място с 9.3 млн. долара, изпреварвайки "Човек на име Ото" с Tom Hanks, приходите от който са 9.3 млн. долара.

Новини