The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Азиатските градове са най-скъпи за чужденци
Азиатските градове са най-скъпи за чужденци
Снимка: pixabay.com
Азиатските градове са най-скъпи за чужденци Вторник, 09.06.2020 г., 17:15 ч. София е на 180-о място в класацията на американска компания

Хонконг е най-скъпият град за чужденци според годишното проучване на американската консултантска компания Mercer. Причината да заема за втора поредна година първата позиция е високата цена на жилищата.

Изследването обхваща цените в 200 категории в 209 града, включително жилища, транспорт, храна, дрехи, домакински стоки и забавления.

На второ място в списъка се нарежда столицата на Туркменистан Ашхабад, където има хиперинфлация и високи цени на вносните стоки и суровините.

Токио заема трета позиция, следван от Цюрих в Швейцария, където се намират още два от най-скъпите градове в първата десетка - Берн (8) и Женева (9).

Сингапур е на пето място, като е слязъл с две места спрямо предходната година, а Ню Йорк е на шесто място.

От списъка става ясно, че градовете в Азия и Африка стават по-скъпи за чужденците.

Китайските градове Шанхай и Пекин са съответно на седмо и десето място в класацията, което означава, че шест от градовете в челната десетка са азиатски.

Най-скъпият град за чужденци в Африка е Нджамена в Чад, като се нарежда с едно място пред Сан Франциско (16), а Лагос (17) в Нигерия е с едно място по-напред от Лондон.

София е минала три позиции назад спрямо миналогодишното проучване и тази година е на 180-o място, се посочва в класацията, публикувана на сайта на Mercer.

Букурещ е на 174 място, Белград - на 183-о, Истанбул - на 156-о, а Атина е на 138 позиция.

Проучването се използва от компаниите, за да определят възнаграждението на служителите си в чужбина. То измерва разходите за живот за чужденци, които може да са различни от средните разходи за живот на останалите жители.

Коментари