Балетът „Ромео и Жулиета“ в НДК на 9 март

07 март 2024
Ромео и Жулиета
Снимка от Монте мюзик

Балетът, посветен на любовта „Ромео и Жулиета“ предстои да завладее НДК на 9 март. Публиката ще се наслади на дълбоко вълнуващата сценична творба на хореографа Сергей Бобров и вечната музика на Прокофиев в изпълнение на симфоничния оркестър на Държавната опера - Варна.
 
Музикалният шедьовър на Сергей Прокофиев „Ромео и Жулиета“, вдъхновен от сюжета на едноименната Шекспирова творба, ще оживее на сцената на Зала 1. 

Солист на Болшой театър, един от партньорите на Мая Плисецкая, Сергей Бобров израства като хореограф при Юрий Григорович. Работохолик, артист, хореограф и режисьор, Бобров е озарен от идеята как да създаде танцовото превъплъщение на фамилия Капулети. Екипът на продукцията е успял да трансформира словото и театъра в една модерна хореографска форма, която въздейства от първата до последната минута. 

Зала 1 на НДК неведнъж е посрещала мащабни балетни постановки, но рядко те са били придружавани от изпълнения на симфоничен оркестър. Задачата да постигне идеална хармония между танци и музика в „Ромео и Жулиета“ е поверена на диригента Иван Великанов. В ранна детска възраст той свири на пиано, завършва Московската консерватория, през годините е награждаван многократно като диригент и режисьор на балетни спектакли в цяла Европа и Русия.

Музиката на „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев влиза в съкровищницата на балетната класика, защото успява да пресъздаде силата и психологизма на Шекспировата пиеса. 

Повече за предстоящия сценичен шедьовър чуйте от интервюто на Динка Желязкова с Магдалена Сотирова от Монте мюзик. 

 

Новини