Бебето от албума на Nirvana "Nevermind" съди групата

30-годишният днес Spencer Elden иска обезщетение за сериозни емоционални щети и обвинява бандата в продажба и разпространение на детска порнография

25 август 2021
social
Снимка от instagram

Spencer Elden, мъжът, който като бебе украси корицата на албума на Nirvana "Nevermind", съди бандата заради сексуална експлоатация. Обложката на записа е със снимка на четиримесечния Elden в басейн. Бебето е чисто голо и се протяга, за да улови доларова банкнота, която се носи пред него на рибарска корда.

Сега 30-годишният Elden твърди, че неговите родители никога не са давали разрешение фотографията да бъде използвана за албума. Той казва също, че голата му снимка, на която се виждат и гениталиите му, е вид детска порнография.

Според закона в САЩ подобни снимки на бебета, в които няма намек за сексуално съдържание, не се приемат за детска порнография. Адвокатът на Spencer обаче смята, че банкнотата на снимката на практика намеква, че бебето е сексуален работник. В съдебните документи се посочва също, че Nirvana са обещали да скрият гениталиите на новороденото със стикер, но устното споразумение не е било спазено.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от spencer elden (@spencerelden)

Elden твърди, че в резултат "самоличността му и истинското му име винаги ще бъдат свързвани с комерсиалната сексуална експлоатация, която е преживял като непълнолетен, а снимката продължава да се разпространява и продава по света през целия му живот до момента". Той казва, че това му е нанесло и ще продължи да му нанася емоционални щети до живот и влияе на нормалното му развитие и прогреса му в образователната сфера. Също така се налага постоянно да ходи на терапия.

Мъжът иска обезщетение от поне 150 000 долара от всеки от 15-те обвиняеми, включително живите членове на бандата Dave Grohl и Krist Novoselic, мениджъра на наследството на Kurt Cobain, бившата съпруга на фронтмена Courtney Love и фотографа Кirk Weddle.

Представители на Nirvana и техния звукозаписен лейбъл не са коментирали обвиненията.

Elden е пресъздавал снимката през годините - за 10-ата, 20-ата и 25-ата годишнина на "Nevermind", но винаги е носил бански.

През 2008 г. неговият баща сподели в радио интервю, че Weddle, който бил приятел на семейството, предложил да му плати 200 долара за фотосесията. По думите му имали парти край басейна и никой не осъзнавал какво се случва. Фамилията забравила напълно за снимката, но три месеца по-късно тя се появила на рекламно пано на сградата на Tower Records в Лос Анджелис като корица на тогава новия албум на бандата. След още два месеца лейбълът Geffen Records изпратил на малкия Spencer платинения албум и плюшено мече.

"Nevermind" включва хитовете "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" и "Lithium", и е продаден в над 30 милиона копия по целия свят.

Новини