Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Близо 6 млн лева дарени за борба с коронавируса
Близо 6 млн лева дарени за борба с коронавируса
Близо 6 млн лева дарени за борба с коронавируса Четвъртък, 26.03.2020 г., 09:10 ч. Събраните средства са използвани главно за купуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците

За 13-те дни от началото на извънредното положение у нас – от 13 март, са дарени около 6 млн. лева. Това показва анализ на Българския дарителски форум, съобщава БНТ.

Даренията са както от големи български и международни компании, така и от банки, политически партии, отделни депутати, частни лица.

Събраните средства са използвани главно за купуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците.

"Пирогов" е едно от лечебните заведения, които получават най-много дaрения. До момента болницата е получила 12 респиратора, лични предпазни средства и медикаменти за медицинските екипи за около половин милион лева. Дарени са и около 2 млн. лева, с част от които са купени още 12 респиратора.

От Българския дарителски форум твърдо застават зад идеята имената на дарителите да се съобщават в медиите.

Според Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум - дарителството се вижда главно в екстремните ситуации, а е добре да има такива примери, защото това създава култура.

"Но тогава, когато тя не е изградена, е много важно тези примери да бъдат видими, не разбира се, за да се хвалим с тях, а по-скоро да ги споделим като вдъхновение за други", смята Красимира Величкова.

Коментари