Bob Dylan продаде целия си музикален каталог

По непотвърдена информация сделката е на стойност над 300 милиона долара

07 декември 2020
social
Снимка от facebook

Bob Dylan е продал целия си музикален каталог на компанията Universal Music Publishing Group. Сумата не е официално оповестена, но според слуховете става дума за над 300 милиона долара, съобщава "The New York Times".

Досега Dylan държеше правата над почти всички свои творби, създадени през дългогодишната му кариера, а новата сделка обхваща над 600 песни до последния му албум "Rough and Rowdy Ways". Според инфромацията компанията е преговаряла пряко с Dylan.

“Не е тайна, че изкуството на писане на песни е ключово за създаване на велика музика, и също не е тайна, че Bob е сред най-добрите в тази сфера”, заяви изпълнителния директор на Universal Music Group Lucian Grainge.

Dylan подписа първия си договор за издаване на музика през 1962 г. с Lou Levy от Leeds Music Publishing. По-късно той получава правата над песните от дебюта си. Въпреки че през години музикантът подписва и други договори, той успява да задържи правата за голяма част от творчеството си над двата основни компонента за издаване на една песен - текста и музиката.

Именно това е сред най-уникалните достойнства на каталога на Dylan, което го прави и толкова ценен за издателите - музикантът е написал голяма част от песните си сам, което означава, че печалбите няма нужда да се поделят. Настоящата сделка все пак включва и няколко песни, които Dylan е създал в съавторство и само една, която не е негово дело, но на която той държи правата за разпространение - “The Weight”, написана от Robbie Robertson и записана от Тhe Band.

Творчеството на Dylan ще бъде доходоносно за компанията и защото неговата музика е от тези, на които най-често други музиканти правят кавъри, за което също се плащат права.

Сделката не включва песни, които Dylan може да напише в бъдеще.

Новини