Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Брюксел определи условия за излизане от карантината
Брюксел определи условия за излизане от карантината
Снимка: БГНЕС
Брюксел определи условия за излизане от карантината Сряда, 15.04.2020 г., 17:38 ч. В началото на май ЕС ще организира донорска конференция за събиране на средства за разработването на ваксина срещу COVID-19

Брюксел отправи препоръки за излизане от карантината. Целта е това да става координирано между държавите в ЕС.

Европейската комисия предлага отпадане на мерките да има само, ако държавите изпълнят 3 критерия:

- продължително намаляване разпространението на вируса;
- възможност на съответната здравна система да поеме нови случаи след излизане от карантината;
- наличие на тестове за наблюдение на развитието на заразата.

През последната седмица в повечето страни от ЕС броят на заразените и починалите за ден се стабилизира сравнително, а в някои случаи дори започна да намалява. Но той все още остава висок и все още няма ясна тенденция към намаляване. В началото на седмицата френският президент Еманюел Макрон обяви удължаването на карантината във Франция до 11-и май, тъй като епидемията на страната “все още не е ограничена”. Днес Съветът за национална сигурност на Белгия трябва да вземе решение за срока на карантината в страната, където засега ограничителните мерки са валидни до 3-и май.

Европейският съюз ще организира донорска видеоконференция на 4-и май, за да събере средства за борбата с коронавируса, по-специално за набиране на финансиране за разработването на ваксина, заяви днес ръководителят на Европейската комисия.

Коментари