Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Чеченски писател съди Джеймс Камерън заради „Аватар“
Чеченски писател съди Джеймс Камерън заради „Аватар“
Чеченски писател съди Джеймс Камерън заради „Аватар“ Неделя, 17.02.2019 г., 11:19 ч. Руслан Закриев твърди, че Камерън е откраднал идеята му, която той развил в романа си „Скрито оръжие“ и на базата на тази идея е направил филма си „Аватар“

Чеченският писател Руслан Закриев е подал иск в районен съд в Грозни срещу режисьора Дейвид Камерън, съобщава РИА „Новости“. Закриев, който се опитва от няколко години да осъди Камерън за плагиатство, този път претендира за нанесени морални вреди, които е оценил на 10 милиона рубли (малко над 130 000 евро).

Чеченският писател твърди, че Камерън е откраднал идеята му, която той развил в романа си „Скрито оръжие“ (2002) и на базата на тази идея е направил филма си „Аватар“ (2009).

Закриев съди Камерън и филмовото студио 20th Century Fox International за нарушени авторски права.

Той е заявил, че получил три писма от асистента на Камерън Том Кланси, в които се признава пълната идентичност на романа и филма, но се твърди точно обратното – че Закриев е откраднал идеята от Камерън.

Руски съд вече е отхвърлял претенциите на чеченеца през 2015 година с аргумента, че ответникът няма местожителство в Руската федерация.

Джеймс Камерън създава филма „Аватар“ през 2009 година, но по негови думи сценарият е бил готов още през 1994. С приходи от почти 3 милиарда долара „Аватар“ е най-касовият филм в историята на киното.

Коментари