Честит Свети Валентин от Banksy

14 Февруари 2023
Banksy
Снимка от Instagram

Британският графити художник Banksy потвърди в Instagram, че той стои зад изображение за празника на влюбените Свети Валентин в град Маргейт, югоизточна Англия, което препраща към темата за домашното насилие над жени.

Картината е озаглавена “Спирала за очи за Свети Валентин”. На нея се вижда типична домакиня от 50-те години на миналия век с подуто насинено око и с липсващ зъб, която изглежда така сякаш затваря съпруга си в реален фризер, изхвърлен до стената с изображението.

Композицията включва и още изхвърлени предмети, сред които градински стол и бирена бутилка. 

Няколко часа след като художникът потвърди, че творбата е негова, служители на общината са отишли на място и са премахнали фризера. В социалните мрежи се появиха обвинения, че местната власт не си мръдва пръста за много други проблеми, но веднага се е активизирала за фризера, за да развали художествената композиция. 

Това е първата творба на Банкси от миналата година, когато седем негови графита се появиха в Украйна като подкрепа за страната, нападната от Русия. 

През 2020 г. за Свети Валентин графитът на Banksy изобразяваше малко момиченце, което стреля с прашка по букет червени цветя. Той се намираше в Бартън Хил в Бристол и бързо беше надраскан от местни вандали. Тогава художникът каза, че се радва за това, защото първоначалният му замисъл за картината бил по-добър.

 

Новини