Cyndi Lauper публикува презаписана версия на "Sally’s Pigeons"

Реакция на певицата за решението във връзка с правото на аборт в САЩ

27 юни 2022
social
Снимка от БГНЕС

Cyndi Lauper публикува презаписана версия на нейната песен от 1993 г. "Sally’s Pigeons", посветена на правото на аборт. Обновеното парче е реакцията на певицата към решението на Върховния съд в САЩ, което проправи път за обявяване на аборта за незаконен в страната.

В серия туитове към новата версия на песента Lauper написа: “В моето детство жените нямаха репродуктивна свобода и 50 години по-късно се оказваме върнати назад във време, в което се отнема свободата на човек да конролира собственото си тяло. Когато написах тази песен с Mary Chapin Carpenter през 1991 г., писахме за две малки момичета, които мечтаят да разперят криле като гълъбите, които са гледали да лятят над тях. Те мечтаеха да бъдат свободни. Но свободата за жените тогава, а за съжаление и сега, идва на огромна цена. Ако нямаме контрол над собствените си тела, значи нямаме реална свобода. Значи, че сме граждани втора класа. Трябва да се мобилизираме. Трябва да ги накараме да чуят нашия глас".

"Sally’s Pigeons" е вдъхновена от историята на приятелка на Lauper от детството, която забременява като тийнейджър и умира след като се опитва да направи аборт чрез съмнителни средства. Оттогава певицата категорично подкрепя правото на избор на жените. През май тази година тя участва в мащабно протестно шествие в защита на законовото право на аборт в Ню Йорк.

Редица музикални звезди изразиха възмущението си от решението на Върховния съд на САЩ, включително Taylor Swift, Pearl Jam, Charli XCX, Phoebe Bridgers, Janelle Monáe, Halsey и Billie Eilish.

Новини