Denzel Washington ще получи Президентския медал на свободата 

Най-високото държавно отличие за цивилни граждани в САЩ ще бъде връчено на актьора на церемония в Белия дом

02 юли 2022
social
Снимка от БГНЕС

Американският президент Joe Biden ще връчи най-високото държавно отличие за цивилни граждани, Президенстския медал на свободата, на 17 души, сред които актьорът Denzel Washington, гимнастичката Simone Biles и покойния сенатор републиканец от Аризона John McCain, с когото работиха заедно в Сената на САЩ. 

Държавната награда отличава публични личности, които имат значителен принос за американското общество, култура, политика и световния мир. По традиция церемонията се провежда в Белия дом през юли. 

Denzel Washington единственият актьор и единствената личност от шоубизнеса в списъка тази година. 

Медал ще получи и Sandra Lindsay - медицинската сестра от Ню Йорк, която беше първият човек в САЩ, който си постави ваксина срещу COVID-19 през декември 2020 г., като ваксинацията беше направена пред камери. Lindsay впоследствие става и един от активистите на ваксинационната кампания в страната.

Основателят на Apple Steve Jobs ще получи президентското отличие посмъртно. Той почина през 2011 г.  

Denzel Washington е сред най-почитаните актьори, режисьори и продуценти от своето поколение. Той има две награди “Оскар” за филмите “Слава” и “Малкълм Х”, както и 8 номинации, включително тази година за “Трагедията на Макбет”. Сред трофеите в колекцията му има и театрална наград “Тони” и почетна награда “Сесил ДеМил” за изключителни постижения в развлекателната индустрия. През 2020 г. Washington беше обявен за най-великия актьор на 21-и век от в. New York Times.

А Президентският медал на свободата ще му бъде връчен на 7-и юли.

 

Новини