The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Джеймс Камерън смята, че 3D киното еволюира
 Джеймс Камерън смята, че 3D киното еволюира
Снимка: Форум Филм България
Джеймс Камерън смята, че 3D киното еволюира Петък, 16.09.2022 г., 08:06 ч. "Оприличавам „Аватар” с появата на цветовете в киното”

Режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън настоява, че 3D киното не е "приключило" еволюцията си като формат и го сравни с появата на цветните филми и превръщането им в норма.

"Оприличавам „Аватар” с появата на цветовете в киното”, продължава режисьорът. "Когато за първи път се появиха цветни филми, това беше голямо събитие. Хората ходеха да гледат филми, защото бяха цветни."

Камерън наблегна на интереса към "Аватар" през 2009 г., когато блокбастърът остана най-касовият филм на всички времена в световен мащаб с огромните 2,8 млрд. долара. Той добави: "Мисля, че по времето на "Аватар" хората ходеха да гледат филми, защото те бяха на 3D...Мисля, че това оказа влияние върху начина на представяне на филмите, което сега е прието и е част от духа на времето и начина, по който се прави кино".

Камерън сподели: "Аватар" спечели наградата за най-добра операторска работа с 3D цифрова камера. Преди това нито една цифрова камера не беше печелила "Оскар" за най-добра кинематография. След това две от трите следващи години същите камери бяха използвани от операторите, които спечелиха "Оскар". Така се получиха три от четири години, в които Академията прегърна цифровата кинематография. И трите филма бяха в 3D формат".

Коментари