„Джеймс Уеб“ засне "Стълбовете на сътворението"

НАСА публикува нова впечатляваща снимка на обект, разположен на около 6500 светлинни години от Земята

21 октомври 2022
social
Снимка от nasa.gov

НАСА публикува нова впечатляваща снимка от космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Този път той засне необикновен обект, разположен на около 6500 светлинни години от Земята, в мъглявината Орел.

Това са „Стълбовете на творението“.

„Стълбовете на сътворението“ са нещо като „родно място“ за нови звезди, които се образуват в плътни облаци от газ и прах. Триизмерните стълбове изглеждат като величествени скални образувания, но всъщност са съставени от междузвезден газ и прах.

Според някои астрономи има голяма вероятност тези „Стълбове на творението“ вече да изглеждат различно или дори да са изчезнали. Причината е, че те са на чудовищно разстояние и светлината от тях достига до нас с огромно закъснение.

Стълбовете, стърчащи в кухината на огромен космически облак като гигантски пръсти, за пръв път привличат вниманието, когато през 1995 г. космическият телескоп „Хъбъл“ - тогава само пет години след началото на своята мисия - заснема региона. Структурите не приличаха на нищо, което бяхме виждали дотогава; величествени облаци от светещ гъст прах и нажежен газ, простиращи се на няколко светлинни години в космоса.

Сега „Джеймс Уеб“, най-чувствителният космически телескоп в историята, ни предоставя най-подробното изображение на структурите досега. Неговото изображение показва нови детайли. Например червените области, които се виждат по върховете на Стълбовете, са доказателство за малки звезди в процес на изхвърляне на прах. Ударите, възникващи в този процес, произвеждат топлина, видима като инфрачервено топлинно излъчване.

Това означава, че учените ще могат да използват изображението, за да извършат по-задълбочено и точно преброяване на звездообразуването в плътните облаци - както и да хвърлят нова светлина (буквално) върху ранните етапи на звездообразуването, които в миналото са били изключително трудни за наблюдение.

А за всички останали новото изображение е спиращо дъха зрелище, което ни напомня колко красива може да бъде Вселената.

 

Новини