Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Джоан Роулинг дари £15,3 млн. за откриване на лек за множествена склероза
Джоан Роулинг дари £15,3 млн. за откриване на лек за множествена склероза
Джоан Роулинг дари £15,3 млн. за откриване на лек за множествена склероза Четвъртък, 12.09.2019 г., 15:18 ч. Майката на писателката умира от коварното заболяване само на 45 години

Авторката на романите за Хари Потър дари 15,3 млн. паунда за лечението и изследването на множествена склероза. Джоан Роулинг прави дарението на университета в Единбург, като целта е да се създадат нови корпуси и да се финансират нови изследвания на дегенеративното заболяване.

Това не е първото дарение на авторката за подобна инициатива. През 2010 г. е изградена цяла клиника по неврология с нейни пари. Тя е с името “Ан Роулинг” – майката на Дж. К. Роулинг, която умира от множествена склероза на 45 години.

“Когато клиниката “Ан Роулинг” беше открита никой от нас не подозираше какви успехи ще постигне екипът й в изследването на тази болест. Сега съм щастлива да ги подкрепя отново в нова фаза изследвания, които целят да подобрят живота на хора с множествена склероза и подобни дегенеративни заболявания”, каза Роулинг.

Университетът в Единбург стартира програмата си за изследване на множествената склероза през 2007 година. Това е хронично автоимунно заболяване на централната нервна система. Имунната система, която трябва да пази организма от чужди агенти, се обръща срещу него и атакува с автоантитела миелиновата обвивка на нервните проводници в мозъка.

Традиционната медицина все още не е открила лек срещу това тежко заболяване. Лекарствата само забавят протичането на коварната болест.

Коментари