Днес България избира 48-ият си парламент

Вотът ще продължи до 20.00 ч., или до изчерпване на чакащите да гласуват

02 октомври 2022
social
Снимка от БГНЕС

Изборният ден започна в 7 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Има отделни секции, в които има неявили се членове на секционни комисии. От ЦИК съобщиха, че имат и няколко случая на секции, които още не са отворени поради различни проблеми. В цели области има проблеми в отделни секции. Там, където не може да се реши проблемът, и машината не може да заработи, ще се премине към хартиено гласуване, добавиха още от ЦИК.

Секции ще бъдат разкрити и в болниците, социалните заведения и местата за задържане.

Общо над 6 млн. и 600 хил. души - 6 602 990 имат право на глас. В изборния ден, обаче, членовете на СИК имат право да дописват избиратели в избирателните списъци.

На изборите ще се гласува с машини – в 9364 секции в страната ще се гласува с машини, в 1104 от тях ще се гласува с една машина, а с 290 машини ще се гласува извън страната. Извън страната броят на секциите е 755, като от тях 238 са с два броя машини, а 517 са с една.

Общо кандидатите за народни представители са 6 624. 1954 жени и 4670 мъже се борят за място в 240-местният ни парламент. Регистрираните в две листи кандидати са 1296.

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден.

Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи и доставчиците на медийни услуги.

Новини