Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Днес е Международният ден на хумора и шегата
Днес е Международният ден на хумора и шегата
Днес е Международният ден на хумора и шегата Понеделник, 01.04.2019 г., 09:08 ч. Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува рожден ден със специални прояви

Днес е 1-и април - Международният ден на хумора и шегата.

Една от версиите за зараждането на празника идва от Франция - Луи 14-ти издал закон, с който при смяната на Юлианския с Григорианския календар, новата година вече щяла да започва от 1-и април вместо на 1-и януари. Хората не харесали идеята и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1-и април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата.

В различните страни този ден носи свой специфичен хумор. В Германия и Австрия обаче смятат 1-и април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според легендата в този ден бил роден Юда – предателят на Исус Христос.

В Международния ден на хумора и шегата, Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя 47-и рожден ден. Основан през 70-те години на 20 век, Музеят събира и представя хумор от цял свят, а колекциите му съдържат над 50 000 произведения на изкуството и етнографски артефакти от над 170 държави.

Както всяка година, Музеят обявява и днес Ден на отворените врати, като специалните празнични прояви са безплатни за всички посетители. Те включват шеговити театрални етюди, специален поздрав от Драматичен театър "Рачо Стоянов" за възрастните и творчески ателиета за по-малките. В една от работилниците децата ще изработват бомбета и мустачки, като тези на великия Чарли Чаплин, а поводът е 130 години от рождението на комика.

Изложба на карикатури за днешния празник показва Националният музей на образованието. Там посетителите ще посрещат с ученически хумор от 70-те години на миналия век.

Коментари