Днес е най-депресиращият ден в годината

15 януари 2024
Blue Monday
Снимка от pixabay

Днешният понеделник се счита за най-депресиращия ден в годината. От 2005 г. третият понеделник на януари се нарича "Тъжен понеделник" (Blue Monday) и се смята за най-тъжният ден в годината, тъй като няколко фактора допринасят за депресивното настроение. Статистики разкриват, че в този ден от годината много хора се чувстват по-тъжни или по-малко уверени. 

Смята се, че на този ден няколко фактора като мрачното време, липса на естествена светлина, връщане на работа след зимните празници или натрупани дългове се проявяват в състояние на тъга и меланхолия. 

Фактор, предразполагащ към меланхолия, е мрачното време, особено за живеещите в северното полукълбо. Към ниските температури се добавя и фактът, че слънцето залязва рано, тъй като е известно, че липсата на естествена светлина може да допринесе за лошото настроение. 

Вторият фактор, взет предвид от психолозите, е натрупването на дългове. След харченето през зимните празници много хора трябва да бъдат пестеливи през януари или дори да изплатят натрупаните задължения. 

Друга причина за мрачното настроение е контрастът между щастливия период в края на декември, ваканционния сезон и подновяването на работата в началото на годината. Освен това третият понеделник на януари е и време, когато тези, които са си дали някакви обещания за новата година, откриват, че не са ги спазили, което засилва чувството на тъга. 

През януари човешкото тяло е отслабено след консумацията на алкохол и сладкиши през декември, банковите сметки са на прага на разрива заради коледните подаръци и новогодишните партита. Освен това ще отнеме няколко месеца, докато дневната светлина се увеличи значително и нивото на витамин D в тялото ще може да се регенерира чрез естествено излагане на слънчева светлина.

Не на последно място се отчита фактът, че много хора мразят понеделниците. 

Третият понеделник на януари е и "понеделникът на разводите", казват правни експерти, като различни статистики в годините показват, че това е най-популярният ден в годината за започване на процедура по развод. А януари е месецът с най-много разводи - два пъти повече, отколкото през втория най-популярен месец – септември. 

Ето малко музика за разведряване на мрачното настроение:

Новини