Donald Trump издига статуи на Whitney Houston и Ray Charles

Отиващият си президент издаде заповед за изграждането на "Градина на американските герои"

19 януари 2021
social
Снимка от БТА

Ден преди да бъде сменен на поста, президентът на САЩ Donald Trump издаде заповед за издигане на 250 статуи като част от обещанието му да изгради "Градина на американските герои".

В документа с дата 18 януари 2021 г. е включен списък със статуите, които трябва да бъдат направени, като няма точна мотивация защо са избрани точно тези личности. Сред тях има исторически фигури и политици, спортисти и представители на шоубизнеса.

Сред музикантите, които ще се сдобият със статуя в парка, са Aretha Franklin, Whitney Houston, Ray Charles, Miles Davis, Duke Ellington, Louis Armstrong, Johnny Cash, Nat King Cole, Billie Holiday, Elvis Presley и Frank Sinatra.

Колкото и да е странно, списъкът на Trump с американските герои включва и такива, които не са американци - шведската актриса Ingrid Bergman, британският режисьор Alfred Hitchcock и водещият на "Jeopardy!" Alex Trebek, който е канадец.

“Националната градина ще бъде построена, за да отразява великолепната и неостаряваща изключителност на нашата страна", пише в заповедта на Trump. "Това ще е място, където гражданите от всички възрасти ще могат да обновят своята визия за величие и да приемат предизвикателството, което отправих към всеки американец от първия ми ден в Конгреса - да повярва в себе си, в бъдещето си и отново, да вярва в Америка". Той казва още, че градината е "отговорът на Америка" на "безразсъдния" вандализъм спрямо статуите на американски исторически личности по време на протестите срещу расовата дискриминация миналата година.

Trump обяви плановете си да построи такава градина миналото лято по време на обречената си кампания за преизбиране на поста. След като той обеща статуя на Frank Sinatra, дъщерята на певеца, Nancy, коментира, че баща й е ненавиждал Trump.

Новини