Emeli Sandé с първи концерт в София

26 март 2024
Emeli Sande
Снимка от Жокер медиа

Emeli Sandé ще зарадва почитателите си в България с първи концерт в София. Събитието ще бъде на 10 юли в зала 1 на НДК

Певицата е родена на 10 март 1987 г. в  Съндърланд, Великобритания. Композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15 години, като печели конкурса Choice FM. Въпреки това все още не е сигурна в музикалните си възможности и започва да учи медицина.

Докато е на студентски стаж, майка ѝ изпраща нейни записи на BBC. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт. Там се запознава с продуцента Shahid Khan, известен като Naughty Boy. Творческият им тандем е изключително успешен и една от първите им песни "Diamond Rings" се класира в първата десетка на британската класация за сингли през лятото на 2009 г.

Emeli композира и за редица звезди – Rihanna, Alesha Dixon, Alicia Keys, Cheryl Cole, Tinie Tempah, Leona Lewis. През 2011  г. е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на Британските музикални награди, а през 2012 г. грабва две статуетки БРИТ – за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум.

На 26 години Emeli Sandé подобрява рекорд на Beatles – за най-много поредни седмици в Топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум "Our Version Of Events" е в класацията 63 седмици. Дотогава най-дълго време в Топ 10 е бил албумът на Beatles "Please Please Me" – 62 седмици през 1964 г.

През 2017 г. Sandé получава наградата на БРИТ за най-добра британска соло изпълнителка. 

Emeli Sandé има издадени пет албума. Най-новият е "How Were We to Know" от 2023 г. 

Концертът на звездата в София се организира от „Жокер медиа”, а Magic и радио Витоша са медийни партньори на събитието. Билетите вече са в продажба.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини