Евровизия 2023 няма да е в Украйна

Европейският съюз за радио и телевизия мести конкурса във Великобритания заради руската инвазия

17 юни 2022
social
Снимка от БГНЕС

Европейският съюз за радио и телевизия потвърди, че следващото издание на Евровизия няма да се проведе в Украйна, въпреки че страната спечели песенния конкурс тази година. През май победители стана украинската група “Оркестър Калуш” с песента “Стефания”. 

Още миналия месец Variety прогнозира, че вероятно Евровизия няма да се проведе в Украйна заради продължаващата инвазия на Русия, защото страната победител в музикалното състезание няма да има възможност да бъде домакин. Шоуто се слави като едно от лайф събитията с най-високо ниво на сигурност, а заради войната безопасността на участниците и потенциалната публика няма как да бъде гарантирана. Освен това конкурсът се нуждае от достатъчно голяма зала, а подготовката за събитието обикновено стартира почти веднага след края на предишното издание. 

Европейският съюз за радио и телевизия води преговори с британската телевизия BBC, която да се заеме с организацията на конкурса през 2023 г. във Великобритания. Предполага се, че за локация на шоуто ще бъде избран Манчестър, а не столицата Лондон, като част от усилията на британската медия да разнообрази програмата си в страната. 

BBC премести централата си в Манчестър през 2011 г. Градът има своята трагична музикална история, след като атентатор самоубиец се взриви на концерт на Ariana Grande там през 2017 г., при което загинаха 23-ма души. 

“Видяхме съобщението от Европейския съюз за радио и телевизия”, коментира говорител на BBC, “Ясно е, че това не са обстоятелства, които някой би си пожелал. След тяхното решение и ние ще обсъдим възможността BBC да бъде домакин на Евровизия”.

Великобритания е донякъде логичен избор за провеждане на конкурса следващата година. Политическата връзка на страната с Украйна в момента е особено силна, в голяма степен заради силната подкрепа на Лондон за Киев след руската инвазия. Освен това Обединеното кралство беше на крачка от победата тази година, като британският представител Sam Ryder се класира втори на финала в Торино.

 

Новини