The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Фаворитката" получи най-много номинации за БАФТА
"Фаворитката" получи най-много номинации за БАФТА Сряда, 09.01.2019 г., 11:19 ч. "Бохенска рапсодия", "Роди се звезда", "Първият човек" и "Рома" са другите големи конкуренти за британските филмови награди

Номинациите за 72-рите британските награди БАФТА - най-големите филмови отличия извън САЩ, бяха обявени тази сутрин.

Лентата на Olivia Colman "Фаворитката" получи най-много номинации - общо 12. Със седем следват "Бохемска рапсодия", "Роди се звезда", "Първият човек" и "Рома". "Вице" е с 6, а "Черен в клана" - с 5 номинации.

Заглавията до голяма степен са същите, които доминираха на "Златните глобуси" и се очаква това да се повтори и при номинациите за най-престижните кино отличия "Оскар".

Биографичният музикален филм "Бохемска рапсодия" е номиниран в категорията за най-добър британски, но не и в категорията за най-добър филм изобщо, за разлика от "Фаворитката". Историята за политическите машинации по време на царуването на кралица Ана попада и в двата списъка, а освен това фигурира и в състезанието за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство, дизайн на продукция и костюми.

Другите номинирани за най-добър филм са "Черен в клана", "Зелената книга", "Роди се звезда" и "Рома". Последният филм на Alfonso Cuarón е и сред претендентите за чуждоезичен филм, както и за сценарий и монтаж.

Сред отличените за изключителен британски филм пък попадат още "Звяр", "Маккуийн", "Стан и Оли" и "Ти никога не си бил тук".

"Зелената книга", който донесе на Mahershala Ali "Златен глобус" за поддържаща роля, има шансове да го направи и на наградите БАФТА. Филмът е номиниран и за оригинален сценарий, както и за водеща мъжка роля за Viggo Mortensen.

В списъка с актьорите във водещи мъжки роли попадат още Bradley Cooper, Christian Bale, Rami Malek и Steve Coogan.

При жените във водещи роли съревнованието отново е сходно с това при "Златен глобус" - там са вече отличената Glenn Close, Lady Gaga, Melissa McCarthy, Olivia Colman и Viola Davis.

Amy Adams от "Вице", Claire Foy от "Първият човек", Emma Stone и Rachel Weisz от "Фаворитката" и Margot Robbie от "Кралицата на Шотландия" ще си оспорват наградата за най-добра поддържаща женска роля.

Статуетките БАФТА ще бъдат връчени на церемония на 10-и февруари в "Роял Албърт Хол" в Лондон.

Коментари