Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Фейсбук забранява силно манипулирани видеоматериали
Фейсбук забранява силно манипулирани видеоматериали
Снимка: pixabay.com
Фейсбук забранява силно манипулирани видеоматериали Сряда, 08.01.2020 г., 10:21 ч. Мярката е във връзка с борбата срещу разпространението на дезинформация и "фалшиви новини"

Социалната мрежа Фейсбук съобщи, че забранява и ще сваля от интернет т.нар. "дийпфейк" или силно манипулирани видеоматериали - фалшиви, макар и реалистично изглеждащи видеоклипове, създадени с помощта на изкуствен интелект и сложен инструментариум. Това е крачка в борбата с манипулациите по интернет.

В съобщението на социалната мрежа се посочва, че по този начин се затяга политиката за отстраняване на видеоклипове, редактирани или синтезирани по начини, които не са очевидни за обикновения човек, и които могат да подмамят някого да си помисли, че обектът във видеото е казал нещо, което той (или тя) фактически не е казал.

Създадени чрез изкуствен интелект или т.нар. машинно самообучение (machine learning), "дълбоките подправки" комбинират или заместват съдържание или създават изображения, които е почти невъзможно да бъдат различени от автентични.

"Макар че такива видеоклипове са все още рядкост в интернет, те представляват силно предизвикателство за нашата индустрия и за обществото, защото употребата им нараства", написа в блога си Моника Бикерт - вицепрезидент на Фейсбук за политиката по глобален мениджмънт. Тя обаче уточни, че новите правила няма да се отнасят за пародийни или сатирични жанрове, или за клипове, при които само се променя реда на думите. Тези изключения показват необходимостта от сложно балансиране, пред която Фейсбук и другите социални мрежи се изправят в борбата си да спрат разпространението на дезинформация и "фалшиви новини" по интернет, като в същото време се опитват да спазват свободата на словото и да отхвърлят обвиненията в цензура. 

Коментари