Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Фестивал на светлините" за Деня на Европа в Пловдив
"Фестивал на светлините" за Деня на Европа в Пловдив Четвъртък, 09.05.2019 г., 08:41 ч. Европейската комисия в България организира и редица други събития в София

Денят на Европа 9-и май ще бъде отбелязан днес с гостуването на първия в България "Фестивал на светлините" в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив.

Днес и утре от 21:30 ч. в Пловдив жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра "оживяват" под светлините на 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят темата за правото на избор на всеки човек през античната история на Града на седемте тепета и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. Престижният "Фестивал на светлините" гостува за първи път в страната по покана на представителството на Европейската комисия в България, Бюрото на Европейския парламент и Общинска фондация "Пловдив 2019" като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата.

3D филм на тема "Заедно избираме нашето бъдеще" ще бъде прожектиран върху емблематична сграда на площад "Стефан Стамболов" в Пловдив и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. "Ангел Букурещлиев" (известни като "стълбите на Каменица") и Античния стадион на Филипопол.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21:30 ч. на 9-и май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook чрез Facebook Live.

Представителството на Европейската комисия в България е организатор и партньор на редица други събития в София, с които ще се отбележи Денят на Европа тази година.

И през 2019 година Европейската комисия в България се включва в Академия за иновации - Innovation Hackathon за студенти. Събитието ще се реализира отново под формата на 24-часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 хил. лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. На 10-и и 11-и май в НДК, Литературен клуб "Перото", младежи ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15-минутни презентации и демо версии на продукти и услуги.

На 12-и май от 9:00 ч. започва RUN4EU. Това е безплатно състезание за ученици с няколко дисциплини, включително щафета за училищни отбори, при която 4 състезатели (ученици) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21.1 км). Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Второто издание на RUN4EU се организира от Спортен клуб "Бегач" в партньорство с Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент за България. Учениците, които се включват в RUN4EU, ще получат от специалните бегачески тениски на инициативата, както и други подаръци. За победителите в съответните дисциплини са предвидени допълнителни награди и медали. Всички състезания, част от RUN4EU, са безплатни. Необходима е единствено регистрация, направена от учителите към съответните училища или от родител.

Единадесетото издание на празника "Фамилатлон", посветен на семейството, спорта и здравословния начин на живот, ще се проведе на 12-и май в Южния парк.

На 15-и май от 18:00 ч. до 22:00 ч. европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места (читателски гнезда), където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др. По традиция представителството на Европейската комисия в България използва участието си в инициативата, за да представи съвременни европейски автори, удостоени с Наградата за литература на Европейския съюз. Тази година в чест на финландското председателство на Съвета на ЕС ще бъде представен финландският писател Рику Корхонен с книгата си "Медицински роман", носител на наградата от 2010 г. Четенето ще бъде в Dada Cultural Bar на ул. "Г. Бенковски" 10, а четец ще бъде актьорът Бойко Кръстанов.

Денят на Европа е празник на европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., пет години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се смята за основополагащо на днешна Обединена Европа.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа.

Коментари