Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Филм на израелски режисьор спечели "Златна мечка"
Филм на израелски режисьор спечели
Филм на израелски режисьор спечели "Златна мечка" Понеделник, 18.02.2019 г., 09:15 ч. Надав Лапид е първият израелец, който получава голямата награда на Берлинале

"Синоними" на израелския режисьор Надав Лапид беше отличен със "Златна мечка" за най-добър филм от кинофестивала Берлинале.

Филмът разказва за млад бивш израелски войник, който бяга в Париж с противоречиви чувства към родината си. Палид стана първият израелски режисьор, получил голямата награда на фестивала в Берлин.

Германката Ангела Шаланек получи награда "Сребърна мечка" за най-добра режисура на филма "Бях у дома, но" ("Ich war zuhause, aber") за влиянието, което оказва върху жена едноседмичното изчезване на 13-годишния й син. Шаланек е сред рекордните седем жени режисьори, включени в надпреварата тази година от общо 16 филма.

Китайските актьори Ван Цзинчун и Юн Мей спечелиха награди "Сребърна мечка" за ролите си на във филма "Довиждане, сине" ("So long, My Son") на Ван Сяошуай. Филмът, епично пътуване през неотдавнашното минало на Китай, продължава над три часа и по думите на Ван Цзинчун "хвърля светлина върху народа на Китай днес". Той прави обзор на 30 години от китайската история, включително идеологическите промени при Културната революция на Мао Цзедун, политиката на едно дете и социалните последици от пазарните реформи и появата на нова средна класа.

С Голямата награда на журито беше отличен "По Божията милост" на Франсоа Озон - драма за жертвите на злоупотребите с деца в Католическата църква и битката им за справедливост.

Създателите на италианския филм "Пирани", който получи приза за най-добър сценарий, посветиха наградата си на своята страна, заявявайки, че тя отново трябва да се концентрира върху културата и образованието. "Да се говори истината в нашата страна стана много трудно", каза авторът Роберто Савиано, който е рискувал живота си, за да пише за организираната престъпност. Той заяви, че наградата трябва да бъде посветена и на тези, които помагат за спасяването на хората, опитващи се да достигнат Европа. Савиано беше отличен заедно с Маурицио Браучи и режисьора Клаудио Джованези за филма за брутална нарко група въоръжени тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол.

Коментари