Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Филми, излезли само онлайн, ще могат да получат "Оскар"
Филми, излезли само онлайн, ще могат да получат
Снимка: oscar.go.com
Филми, излезли само онлайн, ще могат да получат "Оскар" Сряда, 29.04.2020 г., 14:38 ч. Промяната в правилата се въвежда само за следващата церемония през 2021г.

Aмериканската академия за киноизкуство ще позволи до конкурса за нейната прочута награда, известна като "Оскар", да се състезават и филми, които са излезли само онлайн. Причината е блокадата заради пандемията, но все пак има строги ограничения и препоръка да се ходи на кино, доколкото е възможно.

Далеч не всеки филм на стрийминг платформите ще бъде допуснат. Едно от ключовите условия е филмът да е имал планирана премиера на голям екран. Едно от традиционните изисквания е филм да е бил прожектиран поне 7 дни в кино с билети в района на Лос Анджелис.

Това означава, че студията, които се надяват произведенията им да получат "Оскар", все пак ще трябва по-късно да организират такива прожекции. Netflix например пуска за кратко - до 21 дни, в кинотеатър свои хитове, номнирани за "Оскар". Освен това изключение, академията разширява и териториалния обхват, като добавя кина в Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго, Маями и Атланта.

Тазгодишият конкурс ще е и изключително несигурен, тъй като и в съобщението се казва, че "всички правила и въпроси за допускане на участници може да бъдат променени".

Компромисът за тази година позволява на платформи като Netflix или HBO Max да пускат филмите си онлайн, без да са зависими от показването им и на голям екран. Така студията могат да преминат към премиери, без да се притесняват, че по този начин жертват и шанса си за престижната награда.

Коментари