Градът на Beatles посреща Евровизия 2023

Кандидатурата на Ливърпул спечели състезанието за домакинството на песенния конкурс

08 октомври 2022
social
Снимка от twitter

Ливърпул - градът на John Lennon и Paul McCartney - беше избран за домакин на Евровизия 2023. Песенният конкурс трябваше да се проведе в страната-победител от тази година, Украйна, но заради продължаващата там война, събитието беше преместено във Великобритания, която се класира на второ място. 

Градът е спечелил надпреварата с много смислена, провокираща мисълта оферта, която зарежда с енергия, вдъхновява и отдава почит на Украйна и нейните невероятни хора, казват организаторите, като подчертават, че събитието ще покаже солидарността на Обединеното кралство и Европа с воюваща Украйна.

Евровизия 2023 ще се проведе на пристанището M&S Bank Arena - място за културни изяви, което е в близост до конферентен център, хотели и транспортни връзки. Около основното пространство на събитието ще бъде изградено Село на Евровизия, което да обслужва хиляди туристи.

Обединеното кралство за девети път ще бъде домакин на конкурса.

Ливърпул стана финалист в състезанието в конкуренция с общо 20 кандидати, сред които Бирмингам, Лийдс, Нюкасъл, Шефилд и Манчестър. В последния кръг освен него беше и Глазгоу, като двата града миналата седмица представиха своите проекти пред комисията на британската телевизия BBC, отговаряща за подбора.

Кандидатурата на Ливърпул защити идеята да се направи празник на украинската култура, който да включва участие на артисти от Украйна - статуите в града ще бъдат окичени с традиционните украински украси за глава, а градските стени ще бъдат покрити с украинско изкуство, казаха организаторите.

Кандидатурата на града вероятно е била подпомогната и от връзката му с Одеса, с която Ливърпул е побратимен от 1957 г., коментират наблюдателите, защото веднага след обявяването на победителя, Генадий Труханов, кметът на Одеса, каза, че Ливърпул знае как да „накара света да  пее и танцува".

Подобно на Глазгоу през 1990 г., Ливърпул е носител на наградата Европейска столица на културата през 2008 г. 

Мястото на Ливърпул е запазено в пантеона на музикалните градове с имената на Beatles, но той е родно място и на други добре известни изпълнители, включително Gerry and the Pacemakers през 60-те, Frankie Goes to Hollywood през 80-те и Wombats през 90-те, пише вестник "Таймс". Градът е известен с Кралския филхармоничен оркестър и беше избран от ЮНЕСКО за град на музиката през 2015 г. 

Финалът на конкурса за песен на Евровизия 2023 ще се проведе на 13-и май. Двата полуфинала ще се проведат във вторник, 9-и май, и четвъртък, 11-и май.

„Музиката се връща у дома", перифразира популярния рефрен Стив Родърам, кмет на район в Ливърпул, който е известен и като диджей, и добави - "Музиката не би била музика без Ливърпул, а сега и най-голямото музикално състезание в света идва в нашия регион! Ще направим всичко необходимо, за да накараме Украйна да се гордее".

  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Bulgarian → Bulgarian...
       
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Bulgarian → Bulgarian...
       
    • Create a new word list...
  • Copy

Новини