Гърция с нови ограничения за преминаване през Кулата

Заради бум на заразени български туристи, властите обсъждат и генерално затваряне на граничния пункт

11 юли 2020
social
Снимка от БНР

Посолството на Република Гърция в България информира, че във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, няма да бъде наличен за пътуване през ГКПП „Кулата-Промахон“ до 14 юли 2020 г., вторник, 00:01 часа, съобщиха от МВнР.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли.

Влизането в Гърция ще става само срещу отрицателен тест за COVID-19

Същевременно заради многото туристи с положителни тестове, властите в Гърция решиха, че ограниченията ще бъдат затегнати в Промахонас от 18:00 часа на 14 юли.

От 60 новозаразени в южната ни съседка, 29 са положителните проби на български туристи, преминали на пункта Промахон.

Според източници на извънредна среща на здравните власти, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, е било обсъждано и генералното затваряне на пункта “Кулата – Промахон”, но решение за това е било отхвърлено с мотива, че подобен ход ще бъде голям удар за туристическия бизнес в страната.

Ако заразата в Гърция продължи да расте, вариантът за пълното затваряне на границата не е изключен и може да бъде преразгледан в следващите две седмици.

Новини