Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Хитовите песни стават все по-тъжни и по-гневни
Хитовите песни стават все по-тъжни и по-гневни
Хитовите песни стават все по-тъжни и по-гневни Вторник, 29.01.2019 г., 10:14 ч. Текстове, свързани с радостта от живота, на практика липсват в по-нови времена

Американски учени анализирали 6000 хита и установили, че най-популярните песни са станали по-гневни и по-тъжни през последните десетилетия.

Изследването било проведено от екип на мичиганския Технологичен университет. Били анализирани хитовете, попаднали в класациите топ 100 на Billboard за периода от 50-те години на миналия век до 2016 г.

В текстовете тъгата ставала все по-отчетлива, докато стиховете, свързани с радостта от живота, определено липсвали в по-нови времена.

Според ръководителя на проучването Лиор Шамир, промяната на чувствата в песните не отразява обезателно настроенията на музикантите и текстописците. Те по-скоро се стараят да се нагаждат към вкусовете на публиката, която купува повече хитове с препратки към гнева и тъгата.

Оказало се, че хитовете, издадени през 50-те години на миналия век, били с най-малко ярост. Тя достигнала своя пик в поп музиката през 2015 година. Чувствата на тъга, отвращение и страх също нараствали във времето, но те били по-малко отчетливи, в сравнение с надигането на яростта. Отвращението в текстовете бавно се покачвало, но било по-малко осезаемо в началото на 80-те и по-видимо в средата на 90-те години на миналия век.

Коментари