История на хазарта и игрите за залози

Самата дума хазарт има арабски произход и означава зар, зарове.

04 май 2021
social

Хазартът наричан още комар, игра на залози е залагане на пари или други ценности на изхода на бъдещо събитие с цел печалба. Самата дума хазарт има арабски произход и означава зар, зарове. От там идва и английската дума за опасност hazard. Употребата на хазарт се счита с начало по времето на кръстоносните походи. През вековете на съществуване на човешката раса, тръпката от залозите привличат много фенове и днес вече съществува огромна и добре печелеща хазартна индустрия. Ако преди години основната форма на хазарт се е изразявала в хващане на бас или облог с приятел или комшия, то днес вече може онлайн да заложите на различни събития. Наред с развитието на този бизнес се увеличава и конкуренцията между букмейкърите и още при регистрацията си в повечето от букмейкърските сайтове вие вече можете да спечелите, получавайки бонус нов клиент.

При различни разкопки в Египет са откривани предмети, които археолозите смятат, че са били ползвани за различни хазартни игри. Някои от тях вероятно са били древна форма на зарове и са на възраст от над 40 000 години. Това ни показва, че човечеството още в най-раните си етапи на развитие, е търсело различни начини на забавление, адреналин и печалби. За изработката на тези предмети са се ползвали кости от животни, камъни, в древен Китай са играели игра на късмета с керемиди. Много от рисунките останали от древен Египет изобразяват игри на зарове, тоест тези игри не само са съществували, но са били и широко разпространени. Историята носи много истини или легенди свързани с хазарта, като например това, че заровете са измислени от Паламедес, грък, който е сътворил зарове при обсадата на Троя. Легенди се носят за това, че Калигула е конфискувал имуществото на рицарите, за да си покрие дълговете от хазарт или пък това, че римските войници са разиграли одеждите на Христос след разпъването му. В Америка пък индианците вярвали, че игрите на късмета са измислени от боговете.

Наред със залозите на пари и ценности, през годините имало и много странни и екзотични залози. Италианските гондолиери например залагали години от живота си, някъде са залагали роби, индианците залагали пръстите си или дори живота си, а в Китай залагали ушите си.

Заровете като най-ранна и популярна хазартна игра са заместени от ролетката. Тя е била позната във френския двор, а в Англия е известна като „роли-поли“. Със създаването на буржоазната класа и елита, хората представители на тези класи все повече имали нужда от развлечения и „бягство“ от ежедневието. Казината, които в началото са се ползвали за танци, забави и вечеринки, бързо се превърнали в място, където богаташите да харчат парите си, като започнали да се монтират различни слот машини, рулетки, билярдни маса, на които също се правели залози. През 1793 година в Америка стартира федералната лотария, а Джордж Вашингтон купува първия билет. Целта пред лотарията е била да се финансира с печалбите развитието на държавата. През 1830 година вече има около 420 различни лотарии и игри. Известното казино в Монте Карло пък е открито през 1861 година.

През различните епохи водещи са били слот игрите, известни и като „еднорък бандит“, развиват се казината, покер игрите, различните видове игри на карти, появяват се спортните залози. Днес букмейкърите ни поднасят всичко лесно достъпно и на клик разстояние, онлайн залозите се развиват бързо и в големи мащаби. Наред с многото предложения за залози, спорт, предавания на живо, играчите имат достъп и до различни стратегии за успешно представяне, ползване на бонус и други. Индустрията е за милиарди долари, като има дори и оценки на най-хазартните държави. Например поставената на първо място Австралия е със загуба на глава от населението в хазартни игри от 1288 щатски долара, втори е Сингапур с 1174 щатски долара. В повечето държави се въвеждат мерки за борба с хазартните зависимости и ограничаване на игрите, но често и самите правителства и държавни хазни печелят много от игрите под формата на данъци, такси, лицензи и трудно биха се лишили от приходите.

"Агенция Атлантик" ЕООД не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

Новини