Избраха Теодор Ушев за най-влиятелния аниматор

Класацията подрежда професионалисти от последните 25 години

08 януари 2021
social
Снимка от facebook

Талантливият български режисьор Теодор Ушев оглави класацията на най-влиятелните аниматори в света за последните 25 години. Той е избран от 25-ма водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци в международна анкета, организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона. 

"Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл", написа Ушев профила си във Facebook. 

След Ушев в класацията на най-влиятелните аниматори за последния четвърт век се нареждат Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

 

Новини