Изкуствен интелект пресъздава гласа на Val Kilmer в “Маверик”

Актьорът загуби способността си да говори заради рак на гърлото

01 юни 2022
social
Снимка от БГНЕС

Val Kilmer се завръща в ролята си на Том “Айсмен” Казански в “Топ Гън: Маверик” и след премиерата на филма стана ясно как е решен проблемът с гласа на актьора. 

Kilmer загуби способността си да говори след като през 2014 г. беше диагностициран с рак на гърлото и се подложи на тежко лечение. 

Сценарият на продължениението черпи от реалния живот и Казански също е болен. Той общува с писане и има само една реплика, за която гласът му е пресъздаден от технология с изкуствен интелект. 

Миналата година Kilmer обяви партньорството си със специализираната компания Sonantic и обясни, че е предоставил множество свои видеозаписи от преди заболяването, които са използвани за пресъздаването на гласа му. Същата технология е приложена и за участието му в “Маверик”. 

“Благодарен съм на целия екип на Sonantic, който професионално възстанови гласа ми по начин, който никога не бих и могъл да си представя, че е възможен”, се казваше в изявление на актьора във връзка с технологията. “Като човешки същества способността ни да комуникираме е в основата на нашето съществуване, а страничните ефекти от лечението на рака на гърлото ми доведоха до това, че хората трудно ме разбират. Възможността да разказвам сам историята си, с глас който звучи автентично и познато, е невероятно специален подарък”, добавя актьорът. 

По време на интервюта във връзка с новия “Топ Гън” режисьорът Joseph Kosinski разказа, че Tom Cruise е настоявал Kilmer да участва във филма въпреки състоянието му. Самият Kilmer е бил много развълнуван да може отново да се снима с колегите си и с радост приел предложението.

Новини