Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Изложба предизвика фурор в Пловдив
Изложба предизвика фурор в Пловдив
Снимка: БГНЕС
Изложба предизвика фурор в Пловдив Четвъртък, 17.10.2019 г., 17:27 ч. Изложбата "Преоткритият свят на стара Европа", в която заблестяха най-древните предмети от Бронзовата епоха се смята за най-устойчивия културен проект в Пловдив

Петте най-емблематични съкровища на България предизвикаха фурор сред 150 000 посетители. Толкова са минали през пловдивския археологически музей от 14-и май досега, за да видят златните предмети от Вълчитрън, Панагюрище, Дъбене, Хотница и Рупите. Находките отпреди 5 хилядолетия остават в Пловдив до 27-и октомври включително, след което се връщат на Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей при БАН.

Изложбата "Преоткритият свят на стара Европа", в която заблестяха най-древните предмети от Бронзовата епоха се смята за най-устойчивия културен проект в Пловдив. Всекидневно туристи се тълпят пред витрините, макар музеят да не е получил финансиране от институцията, която организира европейската столица на културата.

"Такъв интерес не сме виждали. Дори експозицията от 12-те музея на Атина преди години, както и тази от Лувъра, която показа древноегипетско изкуство, не предизвика такъв фурор, както петте най-стари български съкровища", коментира директорът на музея доц. Костадин Кисьов. "Ученици на различна възраст не само от Пловдив, но и от страната, са идвали, за да видят предметите, а учителите им са провели уроци директно в музея, за да онагледят учебния материал. “През 2020 г. отново ще има експозиция от подобен мащаб", увери доц. Кисьов.

 

Коментари