Изпълнения на Whitney Houston и Michael Jackson сред най-значимите моменти в телевизията

13 януари 2024
телевизия
Снимка от pixabay

В навечерието на наградите "Еми" в понеделник, Академията за телевизионни изкуства и науки публикува списък на 75-те най-значими моменти в телевизията. В него има и редица важни музикални моменти. 

Сред най-значимите моменти в областта на музиката са дебютът на MTV през 1981 г., дебютът в канала на видеото „Thriller“ на Michael Jackson през 1983 г. и дебютът на музикалния сериал "The Real World" през 1992 г.

Супербоул и шоуто на Ed Sullivan са отговорни за два от най-добрите музикални момента. Супербоул е представен от емблематичното изпълнение на Whitney Houston на „The Star Spangled Banner“ (химнът на САЩ) и от скандала с изпълнението на Janet Jackson с участието на Justin Timberlake. Sullivan е представен от първите изпълнения в американска телевизия на Elvis Presley и Beatles.

Сред другите музикални моменти са изпълнението на Elton John на погребението на принцеса Даяна, победата на Kelly Clarkson в първия сезон на риалити формата "American Idol" през 2002 г., благотворителният концерт Live Aid от 13 юли 1985 г. и шамарът, който Will Smith удари на водещия Chris Rock на церемонията за връчване на наградите "Оскар" през 2022 г.

Начело съставителите на класацията поставят първото кацане на "Аполо 11" на Луната през 1969 г. и изявлението на астронавта Нийл Армстронг за направения "огромен скок за човечеството".

Речта "Имам една мечта" на Кинг, произнесена през 1963 г., е поставена на шесто място. Тазгодишното връчване на наградите "Еми", което беше отложено с четири месеца заради стачките на холивудските актьори и сценаристи, се провежда в Деня в памет на Мартин Лутър Кинг.

Макар че в челото на списъка преобладават новинарските събития, в него се появяват и много измислени моменти от класически телевизионни драми, комедии и специални предавания. Сред тях са моменти от финалните епизоди на хитови поредици като "Военнополева болница", "Семейство Сопрано" и "Улица Сезам". 

В класацията е включена и сцена от сериала "Последните оцелели", който е сред тазгодишните номинирани за награди "Еми".  

Членовете на Академията в сътрудничество с учени са подбрали осем десетилетия телевизионна история и са гласували за списъка.Позициите в него са 75, защото тази година наградите "Еми" ще бъдат връчени за 75-и път. 

Наградите "Еми", считани за телевизионния еквивалент на "Оскарите", ще бъдат раздадени за 75-и път в Лос Анджелис на 15 януари.

Новини