Израел избра своята представителка за Евровизия

08 Февруари 2024
Eurovision 2023
Снимка от Facebook

Певицата Eden Golan беше избрана за представителка на Израел в песенния конкурс Евровизия. Това се случи на фона на призивите организаторите да забранят на страната да участва заради войната в Газа. 

20-годишната Golan спечели публиката на телевизионно шоу за таланти с изпълнение на класиката на Aerosmith "I Don't Want To Miss A Thing". Тя посвети песента на повече от 130 израелци, които остават заложници на "Хамас" в Газа. 

Музикалти от няколко страни обаче поискаха Израел да не участва в конкурса тази година. 

През декември Асоциацията на композиторите и авторите на текстове за песни в Исландия публикуваха изявление, в което се казва, че военните действия на Израел в Газа са "несъвместими" със събитието, което цели да носи радост и оптимизъм. Петиция с призив да се забрани на Израел да участва в Евровизия беше подкрепена с над 10 000 подписа - почти 3% от населението на Исландия. В нея се казва още, че ако Израел не бъде изключен от събитието, Исландия трябва да откаже да участва.  

Във Финландия петиция с подобно послание събра подписите на над 1400 професионалисти от музикалната индустрия. В нея се отправят и обвинения към националната телевизия на страната в двойни стандарти, защото медията е била сред първите, които са поискали да се забрани на Русия да участва след нападението над Украйна през 2022 г. 

Музиканти в Норвегия и Дания също написаха подобни писма, докато в писмо от Швеция, подписано от поп звезди като Robyn, Fever Ray и First Aid Kit, Израел е обвинен във военни престъпления. 

Преди да бъде избран за представител на Великобритания в Евровизия, Olly Alexander също подкрепи декларация, обвиняваща Израел в геноцид.

Засега организаторите на песенния конкурс се противопоставят на призивите с мотива, че ситуациите в Украйна и Газа са различни. "Сравненията между войни и конфликти са сложни и трудни, и ние като неполитическа организация не можем да правим такива", заявиха от Европейския съюз за радио и телевизия. 

Самият процес по избор на представител на Израел в Евровизия, излъчван по телевизията, също беше засегнат от конфликта в Близкия изток. Предаването трябваше да се състои през октомври, но беше отложено след изненадващото нападение на "Хамас" в Израел на 7 октомври. Трима от изпълнителите, които бяха избрани да участват в състезанието за представител на страната, бяха сред убитите от бойците на "Хамас" младежи на фестивала "Супернова".   

Друг участник се отказа през декември, за да изпълни военния си дълг към страната, но беше убит в Газа. Неговото семейство изпълни песен в негова памет на финала на предаването. 

Въпреки призивите за изключване на Израел от Евровизия, страната в момента е на пето място сред фаворитите на букмейкърите и според анализатори се очаква подкрепата да расте. 

Golan, която е родена в Израел, но е израснала в Русия, няма да е единствената израелка на песенния конкурс тази година - Tali Golergant от Люксембург също е с израелски корени. 

Новини