Ясна е датата за пилотирана мисия до Луната

"Артемида" се развива по план

08 март 2023
Moon
Снимка от БГНЕС

НАСА е на път да стартира мисия с екипаж около Луната през ноември следващата година след успешен безпилотен тестов полет, съобщиха от американската космическа агенция. Представители на НАСА предоставиха актуална информация за програмата "Артемида", която има за цел да върне хора на Луната за първи път след приключването на историческите мисии "Аполо" през 1972 г.

Първата мисия на "Артемида" приключи през декември, като необитаемата капсула "Орион" се завърна благополучно на Земята след повече от 25-дневно пътуване около Луната. Artemis 2, планирана за края на ноември 2024 г., ще отведе четиричленен екипаж около Луната, но без да каца на нея.

В "Артемида 3", която е планирана за около 12 месеца след "Артемида 2", астронавти ще кацнат за първи път на южния полюс на Луната. Сред елементите, които все още са в процес на разработване, са лунният спускаем апарат, изграждан от SpaceX, и скафандрите. НАСА се надява да установи трайно човешко присъствие на Луната, а по-късно да стартира дългогодишно пътуване до Марс.

На Луната са стъпвали 12 души.

Новини