Jeff Bezos обеща да дари по-голямата част от състоянието си

Към момента по данни на сп. “Forbes” той е четвъртият най-богат човек в света

14 ноември 2022
social
Снимка от BGNES

Основателят на Amazon, Jeff Bezos, заяви в интервю за CNN, че планира да дари по-голямата част от богатството си докато е жив. Това е първият път, когато милиардерът изразява такова намерение. 

Към момента по данни на сп. “Forbes” Bezos е четвъртият най-богат човек в света, като състоянието му се оценява на 124.1 милиарда долара.

Пред CNN милиардерът потвърди, че възнамерява да вложи значителна част от парите си в различни благотворителни каузи. “Филантропията е наистина трудна работа. Работим по това да можем да раздадем тези пари”, казва Bezos в интервюто. По думите му голяма част от даренията ще бъдат за борбата с климатичните промени и за личности, които могат да обединят човечеството в лицето на тежко социално и политическо разделение. 

През 2020 г. бизнесменът обяви създаването на фонда “Bezos Earth Fund”, който ще предостави 10 милиарда долара в рамките на 10 години на учени, активисти и неправителствени организации, които помагат за съхраняване и опазване на природата. Към днешна дата Bezos не е подписал официално така наречената “Дарителска клетва”, в която най-богатите хора и семейства в света обещават да дарят повече от половината от състоянието си. 

В събота Bezos и съпругата му Lauren Sánchez връчиха на Dolly Parton наградата “Bezos Courage and Civility”, както и сумата от 100 милиона долара, които тя ще разпредели за благотворителни инициативи по свой избор. 

Bezos се ожени за Sánchez миналата година, след като през 2019 г. се разведе с MacKenzie Scott. При раздялата им тя получи 25% от общите им акции в компанията Amazon. Scott обеща да дари поне половината от състоянието си и вече е предоставила около 12.8 милиарда долара на повече от 1200 организации с идеална цел.

 

Новини