Jessica Chastain откри кинофестивала в Маракеш със силно послание към властта

26 ноември 2023
Jessica Chastain
Снимка от БГНЕС

Актрисата Джесика Частейн призова за "изкуство, което казва истината на властта" в един "разбит и разделен" свят при откриването на кинофестивала в Маракеш, чийто председател на журито е тя.

"Един филм може да повлияе на поведението, като първо разруши бариерите и започне важни разговори по трудни теми като расовата справедливост, неравенството между половете и други първостепенни културни въпроси", каза носителката на "Оскар" Джесика Частейн на откриването на 20-я Международен кинофестивал в Маракеш. 

Четиринадесет пълнометражни филма на изгряващи режисьори ще се състезават за "Златната звезда" - най-голямата награда на фестивала, който се провежда до 2 декември. 

Извън конкурсната програма ще бъдат показани още над 70 филма, сред които "Спомен" на Мишел Франко с участието на Джесика Частейн, италианската имиграционна драма "Аз, капитанът" на режисьора Матео Гароне, "Суха трева" на турския режисьор Нури Билге Джейлан, "Химера" на италианската режисьорка Аличе Рорвахер.

На церемонията за откриване на фестивала датчанинът Мадс Микелсен получи почетна "Златна звезда". Връчи му я американският актьор Уилям Дафо, който го нарече "многостранен актьор, който внася дълбочина, интелигентност и текстура" в ролите си.   

Кинофестивал Маракеш

 

Новини