К-поп певица спечели американската Евровизия

На финала изпълнителката победи Michael Bolton

10 май 2022
social
Снимка от кадър YouTube

K-поп певицата от смесен американско-корейски произход AleXa стана първата победителка в американската версия на Евровизия. 25-годишната изпълнителка, която представяше родния си щат Оклахома, но има успешна кариера в Южна Корея, спечели конкурса с песента “Wonderland”. Тя се справи с конкуренцията на 9 участници, стигнали до финала, включително носителя на “Грами” Michael Bolton.

В различните етапи на шоуто AleXa изпълняваше на сцената парчето с интересна хореография, цветни дрехи, коса и декори, всичко подчинено на темата “Алиса в страната на чудесата”.

Американската версия на Евровизия започна през март, а водещи бяха Kelly Clarkson и Snoop Dogg. В състезанието участваха представители на 50 щата. Няколко от по-известните изпълнители, сред които Macy Gray и Sisqo, отпаднаха в по-ранни етапи.

Гласуването наподобява това за Евровизия - жури дава точки на изпълнителите, а след това към техните оценки се добавя вота на публиката. 

Представителят на щата Вашингтон Allen Stone спечели гласовете на журито, което му присъди 105 точки за песента “A Little Bit of Both”. 

AleXa обаче спечели благодарение на вота на публиката. Тя промотира “Wonderland” с вайръл предизвикателство в TikTok, а на финала се изстреля от пето на първо място със 710 точки. 

Изпълнителката с истинско име Alexandra Christine Schneiderman и преди е побеждавала в телевизионен конкурс за таланти. Кариерата ѝ стартира през 2017 г., след като печели корейското шоу “Rising Legends”, където наградата е пътуване до Сеул и възможност за явяване на прослушване в една от големите корейски музикални компании - Cube Entertainment. В крайна сметка обаче тя дебютира под друг лейбъл със сингъла “Bomb” и издаде първия си мини-албум “Do or Die” през 2020 г.

По-рано тази година AleXa представи нов англоезичен сингъл, “Tattoo”, и беше избрана да участва в корейския хорър филм “Urban Myths”.

Като част от наградата за спечелването на американската Евровизия AleXa ще участва в церемонията за музикалните награди на Billboard в неделя, 15-и май. 

Новини