Кариесите се предават с целувка

Преди нова връзка, снемайте зъбен статус

20 април 2022
social
Снимка от lesly-juarezunsplash

Години наред ви казват, че ако миете зъбите си с четка и конец, няма да получите кариес и макар че това е вярно, все пак можете да получите кариес по изненадващ начин – чрез целувка.

Зъболекар в TikTok разкри новината във видео, където тя написа: „Мислейки за целувката, която дадох на съпруга си, въпреки че той има кариеси“. Тя подписа клипа: „И това е, че кариесите са заразни“.

Много хора го отписаха като някакъв непознат в TikTok, който предава фалшиви медицински съвети, но се оказва истина. За първи път е забелязано през 70-те години на миналия век и по-нататъшни проучвания го доказват. Един пример дойде през 2011 г., когато зъболекар каза пред New York Times за пациентка на 40 години, която никога преди не е имала кариес, но след това започнала да се среща с мъж с лоша зъбна хигиена, който не е ходил на зъболекар от 18 години.

Лошите бактерии се хранят със захарите, които ядем, и отделят киселина, която разгражда зъба и причинява кариес, поради което често ви казват, че бонбоните са вредни за зъбите ви.

Новини