Карнавалът в Рио де Жанейро се завръща

18 Февруари 2023
карнавал
Снимка от unsplash.com

Още от миналия уикенд музикалния шествия изпълват улиците, докато школите по самба изпипват последните детайли от своите пищни паради, които ще бъдат организирани в нощта на неделя и понеделник. 

Тази година парадите се завръщат към традиционното си провеждане. Миналата година те бяха отложени с два месеца заради увеличения брой на случаите на COVID-19. През 2021 г. карнавалът беше изцяло отменен заради пандемията.

Тазгодишното издание е първото без ограничения, но и първото след завръщането на власт на левия президент Лула да Силва, който победи крайнодесния си предшественик Болсонаро на президентските избори. 

Всяка вечер се очаква самбодромът да посреща около 100 000 души, сред които 70 000 зрители и хората, които дефилират за 12-те школи по самба, участващи в голямото карнавално съревнование.
       
Всяка формация има на разположение между 60 и 70 минути, за да дефилира по "Маркес де Сапукай" - улица с дължина около 700 метра, заобиколена от трибуни.
       
Школите ще трябва да съблазнят публиката, но също и журито, което ще ги оценява по критерии като тема на парада, ударни инструменти, качество на платформите и костюмите.

Тази година няколко школи са избрали да подчертаят африканските корени на Бразилия, емблематичните фигури на самбата или културните традиции на бедните райони на североизтока.

Новини