Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Киноекспертът" Тръмп се подигра с "Паразит" и Брад Пит
Снимка: БГНЕС
"Киноекспертът" Тръмп се подигра с "Паразит" и Брад Пит Петък, 21.02.2020 г., 11:15 ч. Американският президент се присмя на избора на Американската киноакадемия за най-добър филм и на Пит заради политическия му коментар по време на церемонията на наградите "Оскар"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се присмя на избора на Американската киноакадемия за най-добър филм за годината, като каза, че вместо южнокорейския "Паразит" е трябвало да има нещо от типа на "Отнесени от вихъра" от 1939 г.

Това се случи на митинг със симпатизанти в Колорадо спрингс, щата Колорадо, на който присъстващите бурно освиркваха филма, събрал 4 от водещите кинонагради, и аплодираха съвета на Тръмп за отличаване на американски филми.

"Колко лоши бяха тази година наградите на академията", започна президентът. Имитирайки водещ на галавечерта, той допълни: "И победителят е филм от Южна Корея!". "Какво, по дяволите, става? Имаме си достатъчно проблеми с Южна Корея, с търговията. И след всичко това те им дават най-добрия филм на годината? Може ли да ни върнете "Отнесени от вихъра", моля?".

Класиката в американското кино "Отнесени от вихъра" е създадена преди 80 години и разказва за преживяванията и любовта на разглезена бяла жена от плантация в робовладелския Юг. Доста от сцените и езика, използван тогава в снимките, днес са критикувани като откровено расистки.

"Паразит" е първият в историята филм, който не е на английски език, отличен за най-добър филм. В Холивуд на церемонията режисьорът Бонг Джун Хо каза: "Когато преодолеете бариерата на субтитрите, ще попаднете на толкова великолепни филми. Мисля, че използваме един език - киното."

Режисьорът, актьорите и екипът на филма бяха посрещнати като национални герои в родината си и поздравени лично от президента на Република Корея Мун Дже Ин.

След нападките на Тръмп студиото Neon, което продуцира "Паразит", отвърна: "Разбираемо е, той не може да чете."

Тръмп се присмя и на Брад Пит, прилагайки отново любимия си напоследък метод да изтъква ръста си: "Никога не съм му бил голям фен. Той е малко умно момче."

В словото си на церемонията, на която му беше връчен първият "Оскар" за актьорска роля, Пит каза, че организаторите са му отпуснали за речта 45 секунди, което е повече, отколкото сенаторите във Вашингтон дадоха на Джон Болтън, бившия съветник по националната сигурност, като отказаха да го извикат в процеса за импийчмънт на президента.

Коментари