Kiss продадоха правата над музиката си

08 април 2024
Kiss
Снимка от БГНЕС

Хард рок групата Kiss продаде музикалния си каталог на шведски инвеститор за сума, за която се смята, че надхвърля 300 милиона долара.

Базираната в Стокхолм компания Pophouse Entertainment е купила също марката, образа и интелектуалната собственост на групата.

Продажбата бележи оттеглянето на бандата от концертна дейност след края на световното им турне "End of the Road".

Bob Dylan и Bruce Springsteen продадоха каталозите си за многомилионни суми. Големи музикални къщи ги купиха съответно за 500 милиона долара и 450 милиона долара.

Подробности за сделката с Kiss не се разкриват. Смята се обаче, че тя е подобна на тази на британската група Genesis, но все пак сумата е по-малка от продажбата на каталога с песни на Michael Jackson (600 милиона долара).

Интересното е, че Pophouse ще притежава не само правата върху музиката, но и върху цялата марка Kiss, което ще позволи на шведската фирма да създава образи на бандата с изкуствен интелект за различни цели и платформи. 

Компанията, която преди това си сътрудничи с Kiss по проект за дигитален аватар през декември миналата година, също продуцира концертите на ABBA, "Voyage", на подобен принцип.

Kiss е основана през 1973 г. от вокалистите Paul Stanley и Gene Simmons. Първоначалният състав, включващ също Ace Frehley и Peter Criss, стана известен с емблематичните си боядисани лица.

В разцвета си през 70-те години на миналия век групата създава хитове като "Rock and Roll All Nite" и "God of Thunder".

През 1983 г. те се появяват за първи път без боя за лице и се радват на нещо като възраждане. Периодът беше известен като тяхното „демаскиране“. Те се маскират отново в края на 90-те години.

Kiss са продали около 100 милиона записа през последните 50 години.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини