Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Китайски апарат се приземи на обратната страна на Луната
Китайски апарат се приземи на обратната страна на Луната
Китайски апарат се приземи на обратната страна на Луната Четвъртък, 03.01.2019 г., 08:50 ч. Космически апарат никога не е кацал там

Китайски космически апарат е кацнал успешно на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии. Апаратът бeше изстрелян на 8-и декември миналата година от космодрума "Сичан" в югозападен Китай и е кацнал успешно на Луната тази нощ.

Първият сигнал от обратната страна на Луната до Земята е изпратен през китайски сателит. Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на тази страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

"Чанъе-4" има апаратура за изследване на терена и провеждане на биологичен експеримент. Космическата агенция на Китай ще използва натрупания опит и за доставяне на лунни проби на Земята от мисия, която ще бъде изстреляна тази година.

Сондата трябва да проучи място, наречено кратер Фон Карман, който е в падината Южен полюс - Айткен - огромна структура с диаметър над 2500 км и дълбочина 13 км. Това е един от най-големите кратери, образувани от удар на астероид в Слънчевата система, както и най-голямата, най-дълбоката и най-старата падина на Луната.

Ударът на космическото тяло е бил толкова силен, че е разкъсал повърхността и се предполага, че е разкрил част от вътрешната структура на Луната.

Коментари