Кой ще влезе в историята на "Грами" тази вечер?

Няколко изпълнители имат шанс да влязат в историята на церемонията

03 април 2022
social
Снимка от БТА

Два месеца по-късно от обичайното заради пандемията, наградите “Грами” се завръщат тази нощ с няколко потенциално исторически момента. 

64-ата церемония ще бъде първата в Лас Вегас вместо в Лос Анджелис, където традиционно се провежда събитието. 

Няколко изпълнители от номинираните ще влязат в историята на наградите, ако спечелят. 

Макар да му беше забранено да участва в церемонията, Kanye West може да подобри постижението от 23 статуетки “Грами” на Jay-Z - най-големият брой за хип-хоп изпълнител. West има към момента с една по-малко, а тази година е номиниран в 5 категории, включително албум на годината за "Donda". Jay-Z пък има три номинации, две от които за участието му в "Donda".

Мегазвездите на кпоп-а BTS вече влязоха в историята като първите корейски поп изпълнители с номинация за “Грами”. Сега те имат шанс да станат и първите артисти от Южна Корея със статуетката, ако спечелят в категорията за изпълнение от поп дует или група. 

Поп сензацията Olivia Rodrigo е номинирана в 7 категории, включително за нов изпълнител, албум на годината за нейния дебютен запис "Sour", както и за песен и запис на годината с хита "Drivers License". Ако 19-годишната певица спечели всички тези награди, тя ще стане втората най-млада носителка на “Грами” в четирите основни категории. Първа беше Billie Eilish през 2020 г., която тогава беше на 18 години. Eilish е номинирана в три от топ категориите.

Tony Bennett спечели първата си награда “Грами” за албум на годината с "I Left My Heart In San Francisco" на петата церемония, състояла се през 1963 г. Десетилетия по-късно той отново има шанс за отличие. Джаз легендата има пет номинации тази година за колаборацията си с Lady Gaga, включително за албум и запис на годината. Двамата са номинирани и за кавъра на песента на Cole Porter "I Get a Kick Out of You", написана преди 88 години. На 95 години Bennett е най-възрастният изпълнител, който издава албум с нов материал.

Непознатият у нас певец Jon Batiste тази година има най-много номинации - цели 11. Те са в различни жанрове и в категории като запис и албум на годината, най-добра солова джаз импровизация и най-добър R&B албум. Batiste се изявява предимно в джаз музиката и е известен като лидер на групата и музикален режисьор в “Късното шоу със Stephen Colbert". Номинациите за “Грами” той получи заради работата си по музиката на анимацията “За душата” и за албума си от миналата година “We Are". Ако Batiste спечели поне 9 статуетки тази вечер, той ще подобри постижението на Michael Jackson и Santana за най-много награди в рамките на една церемония. И двамата имат по 8 статуетки “Грами” съответно през 1984 г. и 2000 г.

Новини