Композиторът на “За душата” с най-много номинации за “Грами”

Сред другите претенденти са Billie Eilish, Justin Bieber и Olivia Rodrigo

24 ноември 2021
social
Снимка от БТА

Jon Batiste получи най-много номинации за “Грами”. От Звукозаписната академия обявиха претендентите за всичките 86 категории, а победителите ще станат ясни на 31-и януари, когато музикалните звезди ще се съберат за церемонията в Лос Анджелис. 

Batiste е фронтмен на бенда и музикален режисьор в “Късното шоу със Stephen Colbert”, както и един от композиторите в саундрака на анимацията “За душата”. Той има 11 номинации, включително за запис на годината за “Freedom” и албум на годината за “We Are”. 

С по 8 номинации са Justin Bieber, Doja Cat и H.E.R., а с една по-малко получиха Billie Eilish и Olivia Rodrigo. 

“Happier Than Ever” на Billie Eilish ще се бори за грамофонче в категориите за запис, песен и албум на годината. Дуетът на Doja Cat със SZA “Kiss Me More” е сред претендентите за запис и песен на годината, а “Planet Her” заслужи номинация за албум. 

В същите категории е и Olivia Rodrigo с албума си “Sour” и хита “Drivers License”. 18-годишната певица е в списъка и за титлата “Най-добър нов изпълнител”. 

Justin Bieber получи няколко номинации за неговия хит “Peaches” с Daniel Cesar и Giveon. 

Шведските музикални легенди ABBA, които издадоха в началото на месеца първия си албум от 40 години, бяха номинирани за “Грами” за първи път в кариерата си. Те също имат шанс да спечелят в една от най-важните категории - запис на годината - благодарение на песента “I Still Have Faith In You”.

Jay-Z постави рекорд като надмина Quincy Jones за най-много номинации за “Грами” в историята на наградите. Рапърът получи три номинации за церемонията през януари, с което общият му брой достигна 83. 

Изненадващо корейските суперзвезди BTS бяха пропуснати в четирите най-важни категории. Групата получи само една номинация в категорията за поп изпълнение на дует или група. 

Drake също отсъства от основните категории, въпреки рекордите, които постави през годината с албума си “Certified Lover Boy”. Все пак канадският изпълнител ще има шанс за най-добър рап албум на годината.

Друга голяма изненада е, че Taylor Swift получи само една номинация - за албум на годината с “Evermore”.

През последните няколко години Звукозаписната академия се сблъска със сериозни критики и затова положи усилия да внесе по-голямо расово и полово многообразие сред членовете си и сред номинираните. Тази година обаче изглежда някои стари навици са надделели при определяне на претендентите за “Грами”, коментира Rolling Stone. Най-отчетливият пример: година след като в категорията за най-добро рок изпълнение бяха включени само жени, сега в категориите за рок музика няма нито една дама. Женски имена отсъстват и от секцията “Най-добър рап албум”, но все пак звезди като Cardi B, Megan Thee Stallion и Saweetie ще се състезават за някои от другите награди в рап категориите.

Членовете на Академията са взели и други доста противоречиви решения. Комикът Louis C.K., който беше обвинен в сексуално посегателство от няколко жени и сам призна, че твърденията са истина, е номиниран в категорията за най-добър комедиен албум. 

Dave Chappelle и поета Amir Sulaiman получиха номинация за специалното предаване на Netflix “8:46” в категорията “best spoken word album”. Той спечели “Грами” в нея през 2019 г. за “Sticks & Stones”. Номинацията тази година обаче идва на фона на критиките срещу Chappelle и специалното му предаване за Netflix “The Closer”. Той беше обвинен в трансфобия заради подигравателни реплики във връзка с половото самоопределяне и за това, че защити писателката J.K. Rowling, която по-рано тази година също си навлече световния гняв с коментари по адрес на транссексуалните хора.

Новини