Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Коронавирусът намали продажбата на книги
Коронавирусът намали продажбата на книги
Снимка: БГНЕС
Коронавирусът намали продажбата на книги Вторник, 09.06.2020 г., 17:50 ч. Ръстът в онлайн продажбите не компенсира общия спад на годишна база

В месеците от март до май продажбите на книги са намалели между 50% и 70% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. Оттам изтъкват като причина пандемията от коронавирус.

Анализът е изготвен на базата на проучване на асоциацията сред книгоиздатели и книготърговци.

В същото време от бранша отчитат 30-процентен ръст в онлайн продажбите на книги, но това не компенсира общия спад.

Според проучването за 60 на сто от издателите проблем е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки.

Друг отзвук от кризата с вируса в сектора е освобождаването на персонал - над половината от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители. Става дума за преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници и рецензенти.

В писмо до министъра на културата Боил Банов засегнатите от книжния бранш искат подпомагане. Предложените мерки включват намаляването на ДДС за книгите на 9% да се превърне в постоянна мярка, а също така с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги; въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките; разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

От Асоциация „Българска книга” подчертават, че подкрепят предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел, а именно – въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

Коментари