Край на лицензионния спор: Милиони песни се връщат в TikTok

02 май 2024
Ariana Grande
Снимка от БГНЕС

Милиони песни ще се завърнат в TikTok, след като популярното приложение постигна споразумение с Universal Music Group за заплащането на изпълнителите.

Това означава, че потребителите отново ще могат да използват във видеата си песни на звезди като Billie Eilish и Ariana Grande.

Спорът за това колко плаща TikTok за използването на изпълнения от портфолиото на музикалната компания стана причина за размяна на позиции между двете страни в медиите, а Universal изтегли песните на всички свои артисти от платформата. 

Неразбирателството обаче е преодоляно и според двете фирми е постигнато споразумение за "по-добро заплащане" за изпълнителите, макар да не се уточняват подробности по сделката. В съобщение до медиите се казва, че компаниите работят за връщане на музиката на Universal в TikTok, като процесът ще отнеме по-малко от две седмици. Това включва и възстановяване на аудиото в клипчета, от които звукът беше премахнат по време на спора.

Taylor Swift, която е едно от най-големите имена в списъка на Universal, върна музиката си в TikTok по-рано по силата на отделно споразумение, тъй като тя притежава правата над песните си. 

Що се отнася до изкуствения интелект (ИИ), TikTok вече ще работи с UMG за „премахване на неоторизирана музика, генерирана от ИИ, от платформата“. Двете страни ще работят заедно, за да осигурят механизми, които да защитават по-добре правата на артистите и авторите на музика, както и тяхното заплащане, в условията на развитие на ИИ в музикалната индустрия. 

Лицензионното споразумение идва на фона на законопроекта, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, който принуждава компанията-майка на TikTok, ByteDance, да продаде американските дялове на платформата или рискува тя да бъде забранена в Съединените щати. От компанията заявиха, че ще оспорват решението в съда.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини